Частина західної зброї, зокрема системи HIMARS, які отримали українські військові, виявилася менш ефективною через активне використання росією засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), які блокують GPS-сигнали.

Про це йдеться у гучній статті The New York Times, де автори посилаються на заяви українських командирів та військових аналітиків.

Згідно з двома засекреченими українськими звітами, які потрапили в розпорядження видання, снаряди західного виробництва спочатку показували високі результати на полі бою. Однак, після того, як солдати РФ адаптували свою оборону, ефективність цієї зброї знизилася. Це змусило Сили оборони України припинити її використання в деяких випадках.

Звіти, частину з яких оприлюднили у The Washington Post, зокрема стосуються американського 155-міліметрового керованого артилерійського снаряда Excalibur та наземної бомби малого діаметра (GLSDB). Один зі звітів показали The New York Times, інший – тільки описали, без можливості перегляду.

NYT зазначає, що росія розгорнула системи РЕБ навколо важливих статичних об’єктів, таких як штаби та командні центри, які можуть бути цілями для української високоточної зброї.

Британський спеціаліст з радіоелектронної боротьби Томас Вітінґтон пояснив, що ці системи створюють потужні перешкоди, які глушать GPS-сигнали, необхідні для наведення снарядів Excalibur.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Майкл Бонерт, інженер з RAND, який спеціалізується на радіоелектронній боротьбі у ВМС США, додав, що Excalibur був розроблений у 1990-х роках, коли технології РЕБ були менш розвиненими. Сучасні російські системи здатні ефективно глушити ці сигнали, що знижує точність і ефективність зброї.

Українські офіційні особи та військові аналітики також вказали на схожі проблеми з іншими видами західної зброї, такими як спільний комплект боєприпасів для прямої атаки JDAM та снаряди для систем HIMARS, які також покладаються на GPS.

Військові експерти вважають, що найефективнішим способом протидії глушінню GPS-сигналів є знищення самих джерел перешкод.