Українські чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, не будуть депортовані з Європейського Союзу. Це підтвердила прессекретар Єврокомісії з внутрішніх справ Анітта Хіппер.

Проте їм все ж таки можуть знадобитися нові документи.

Тим, хто має закінчений термін дії закордонних паспортів, рекомендується звернутися до українських консульських установ за кордоном для отримання нових документів.

Тим, хто не може отримати нові українські документи, можуть розглянути можливість отримання тимчасового проїзного документа іноземця.

Ті, хто не має законних підстав для перебування в ЄС, можуть бути депортовані, згідно з національним законодавством країни перебування.

Однак деякі країни-члени ЄС можуть мати додаткові вимоги до українських чоловіків призовного віку, наприклад, щодо оновлення військово-облікових документів.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Українці, які отримали статус тимчасового захисту в ЄС, можуть зберегти його навіть з простроченими документами.

Тимчасовий захист в ЄС дає право на проживання, роботу, доступ до житла, соцзабезпечення, меддопомоги, освіти та банківських послуг.

Термін дії Директиви про тимчасовий захист українців в ЄС був подовжений до березня 2025 року. Щодо українських чоловіків, які виїхали з країни незаконно після 24 лютого 2022 року,  до них можуть бути застосовані санкції, згідно з українським законодавством.