Уже не вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну уряд Швейцарії намагається знайти можливості обійти жорсткі обмеження, які накладають принципи нейтралітету країни на експорт зброї. Попередні такі спроби були влітку 2023 року.

За повідомленням Bloomberg, минулого тижня це питання знову потрапило на розгляд урядових органів Швейцарії, які прагнуть збільшити обсяги експорту зброї та товарів військового призначення власного виробництва, зберігши при цьому заборону на її постачання до України.

Чому Швейцарія планує пом’якшити правила експорту зброї

Згідно з офіційною інформацією швейцарського уряду, висувається пропозиція надати Федеральній раді країни “право скасовувати обмеження експорту зброї за виняткових обставин і протягом обмеженого часу, якщо це відповідатиме інтересам зовнішньої політики чи національної безпеки Швейцарії”.

Тож планується, що ця поправка до закону Швейцарії про військові матеріали дозволить швейцарському уряду в разі надзвичайних обставин давати дозвіл на експорт озброєнь для військової техніки до країн-партнерів, які опинилися в стані війни.

Зокрема, наголошується, що мета нових пропозицій “полягає у тому, щоб забезпечити захист фундаментальних інтересів зовнішньої та безпекової політики у разі надзвичайних обставин і в такий спосіб зберегти промисловий потенціал усередині країни, адаптований до потреб національної оборони Швейцарії”.

Власне, на цей час розпочались консультації щодо внесення поправок до згаданого вище закону про військові матеріали.

Прямих постачань зброї в Україну не очікується

З іншого боку, повідомляється, що швейцарський уряд не планує застосовувати виняток, щоб дозволити постачання зброї в Україну. Як відомо, Швейцарія раніше заборонила Німеччині, Іспанії та Данії відправляти в Україну зброю швейцарського виробництва. Крім того, у червні 2023 року у Швейцарії закон про реекспорт зброї в Україну не було ухвалено, адже нижня палата парламенту – Національна рада – відхилила законопроєкт Lex Ukraine, який дозволив би третім державам передавати Україні зброю швейцарського виробництва.

Необхідно нагадати, що у Швейцарії діє заборона на продаж зброї воюючим країнам, якщо вони не беруть участі у бойових діях за мандатом ООН. Тому наразі Федеральна рада Швейцарії може дозволити реекспорт швейцарської зброї лише у виняткових випадках, наприклад, якщо Рада Безпеки ООН засудить війну Росії проти України. При цьому очевидно, що цього не станеться, оскільки Російська Федерація має в Радбезі ООН право вето, а жодних спроб позбавити Росію членства в Радбезі досі не було й не буде.

Обмеження на реекспорт завдають збитків швейцарському ВПК

При цьому варто зазначити, що попри свій нейтральний статус, Швейцарія є доволі потужним виробником озброєнь у світі, зокрема стрілецької зброї, зенітних систем, бойових броньованих машин, іншого високотехнологічного обладнання для армії, а також великої лінійки боєприпасів для систем, що стоять на озброєнні країн НАТО і не тільки.

За підрахунками європейських експертів, налічується понад 900 швейцарських виробників і постачальників оборонної продукції, які щорічно продають обладнання на суму близько 2,57 мільярда доларів і забезпечують більше ніж 14 000 робочих місць. За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, у 2019 році Швейцарія була 12-м найбільшим експортером зброї у світі після Італії, Ізраїлю та Нідерландів.

При цьому близько трьох чвертей швейцарського експорту зброї йде до країн Європи, а найбільшим покупцем є Німеччина, яка у 2023 році купила зброї майже на 170 мільйонів швейцарських франків.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Україна зможе отримати зброю і боєприпаси, які будуть замінені швейцарськими на складах армій Європи

Отже, можна констатувати, що на цей момент швейцарська військова промисловість унаслідок обмежень втрачає значну частку експортних доходів, зокрема у 2023 році продаж товарів військового призначення за кордон впав на 27%, до 770 млн доларів. Тому не дивно, що представники швейцарського ВПК лобіюють законодавчі зміни, щоб розширити свої можливості й ринки збуту.

В умовах, коли шанси на участь НАТО у війні в тій чи іншій формі поступово збільшуються, швейцарська військова промисловість могла б отримати величезні обсяги замовлень. Якщо обмеження щодо прямих постачань України залишаться у силі (в чому майже немає сумнівів), Швейцарія могла б заміщувати своїм озброєнням ті обсяги, які європейські країни могли відправити до України.

Щобільше, у разі пом’якшення правил реекспорту Україна зможе отримати певну частину озброєнь швейцарського походження, що стоять на озброєнні або перебувають на зберіганні армій європейських країн. Відтак будь-які пом’якшення експортних обмежень ВПК Швейцарії у перспективі можуть мати позитивні наслідки для обороноздатності України.