Німецька влада не буде депортувати українських чоловіків призовного віку, навіть якщо строк дії їхніх українських документів закінчився.

У Німеччині наразі перебуває близько 200 тисяч українських чоловіків, які можуть підлягати мобілізації.

Два тижні тому депутат Бундестагу від Християнсько-демократичного союзу Родеріх Кізеветтер запропонував позбавляти соціальної допомоги тих українських чоловіків, які не стають на військовий облік. Він заявив, що ці чоловіки необхідні Україні для захисту країни, і навіть запропонував допомагати з доставкою повісток.

Голова МВС федеральної землі Гессен Роман Посек підтримав ідею допомоги Україні з мобілізацією, але також визнав дилему, оскільки Німеччина прагне залишатися “безпечною гаванню”. Він відкинув можливість видачі німецьких документів замість українських, наголошуючи на легітимності української держави.

Попри ці пропозиції, Міністерство закордонних справ Німеччини раніше запевнило, що обмеження українським урядом надання консульських послуг чоловікам призовного віку не вплине на їхній статус тимчасового захисту в Німеччині. Представник німецького МВС Максимілліан Каль заявив, що статус захисту для біженців з України залишається незмінним, незалежно від їх статі, оскільки вони втекли від війни.

Нагадаємо, що з 23 квітня Кабмін і МЗС тимчасово призупинили консульські послуги для українських чоловіків призовного віку за кордоном. Однак, з 18 травня, сервіси ДП “Документ”, українські посольства та консульства відновили прийом заяв на отримання та видачу документів таким громадянам. Для цього чоловіки повинні подати військово-обліковий документ у паперовому або електронному вигляді.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Якщо українські чоловіки в Німеччині, у яких закінчується термін дії паспорта, не стануть на військовий облік, вони можуть залишитися з недійсними документами. Речник Федерального міністерства внутрішніх справ Німеччини Корнеліус Функе пояснив ТСН.ua, що іноземці повинні мати дійсний паспорт або документ, що його замінює, для виконання паспортних вимог і перебування в Німеччині.

Якщо паспорт відсутній, імміграційні органи розглянуть можливість його отримання у відповідних органів країни походження. Громадяни України можуть використовувати ID-картки як заміну паспорта.