Національний банк України оновив офіційний курс долара, досягнувши нового історичного рекорду – 39,8 грн/долар.

Це на 13 копійок більше поточного курсу і на 1 копійку перевищує попередній рекорд. Втім, хвилюватися не варто, оскільки прогнозний курс, закладений урядом у бюджет на 2024 рік, становить 40,7 грн/долар, а Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує середній курс у 41 грн/долар.

Про новий рекордний курс повідомили у Нацбанку. Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук пояснив, що при режимі керованої гнучкості коливання курсу є нормальним явищем. За його словами, НБУ вже попереджав про можливі зміни курсу у разі погіршення або покращення ситуації на ринку.

Ніколайчук додав, що курс може послаблюватися у разі погіршення ситуації на валютному ринку, або ж зміцнюватися.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Фінансовий експерт Сергій Фурса в інтерв’ю для OBOZ.UA розповів, що Нацбанк планує поступово встановити курс гривні в діапазоні 40-41 грн/долар. Однак невдовзі курс на рівні 50 грн/долар і вище не передбачається.

Фурса прокоментував прогноз Міжнародного валютного фонду, який передбачає можливе зростання курсу до 50,4 грн/долар до кінця 2027 року. Він зазначив, що робити такі далекоглядні прогнози, особливо під час війни, немає сенсу, адже ситуація може змінитися непередбачувано. Найближчим часом курс 50 грн/долар зовсім не проглядається, вважає експерт.