День батька – популярне свято в різних країнах світу, присвячене всім татам.

В Україні воно офіційно відзначається з 2019 року, коли Петро Порошенко підписав відповідний указ. Дату було обрано наступну – третя неділя червня. У 2024 році День батька припадає на 16 червня.

До цього офіційного свята в Україні не існувало, хоча батьків іноді вітали неформально в третю неділю червня або вересня. Окрім офіційного Дня батька в червні, зберігається й неофіційне святкування у вересні, відоме як Всенародний день батька, яке було запропоноване різними організаціями. Це дає можливість дітям привітати своїх татусів двічі на рік – у червні та вересні.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Історія виникнення свята. День батька з’явився у 1909 році завдяки ініціативі Сонори Додд з міста Спокан, штат Вашингтон, США. Вона запропонувала заснувати свято, натхненна прикладом свого батька Вільяма, який самотужки виховав шістьох дітей після смерті дружини. Ідею святкування вона висунула після того, як дізналася про існування Дня матері.

Сонора звернулася до міської ради з проханням заснувати нове свято. Пропозицію підтримали і спочатку призначили дату святкування на 5 червня, день народження Вільяма. Однак підготовка затягнулася, і перший офіційний День батька відзначили 19 червня 1910 року. З часом ідея святкування поширилася по всіх штатах, а згодом і на інші країни світу.