Президент Польщі Анджей Дуда різко засудив дії Росії, яка неодноразово запускає ракети над територією країни-члена НАТО, кваліфікуючи їх як провокації, спрямовані на розширення війни в Україні.

“Немає сумнівів, що це свідомі провокації з боку Росії”, – заявив Дуда в інтерв’ю The Wall Street Journal. – “Ракети заходять у наш повітряний простір, а потім повертаються і летять в Україну”.

Останній подібний інцидент стався 24 березня 2024 року, коли російська крилата ракета протягом 39 секунд перебувала в польському повітряному просторі.

Польща підняла у небо свої та союзницькі винищувачі, але не стала перехоплювати ракету. За словами Дуди, це було зроблено з міркувань безпеки, адже подібні дії могли б призвести до удару по польській території, руйнування інфраструктури або людських жертв.

“Це найнебезпечніший сценарій, який ми можемо собі уявити”, – наголосив польський лідер. – “Це означає, що Росія фактично розпочала війну проти нас”.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Дуда утримався від коментарів щодо можливих дій Польщі у разі загибелі людей внаслідок подібних обстрілів.

“Ми повинні уникати ситуацій, які Росія може використовувати як привід для звинувачення НАТО у провокаціях”, – зазначив він. – “Наразі саме Росія провокує, і це очевидно для всіх”.