Вже, напевно, всім відома користь риби — лікарі рекомендують вживати її не менш ніж три рази на тиждень. І якщо червону можуть собі дозволити не всі, то оселедцем можна ласувати частіше. Бо ця риба значно дешевша, але користю не поступається найдорожчим лососевим видам. В оселедці є жири, вітаміни й мінерали, які вкрай важливі для нашого організму. Втім, лікарі рекомендують утримуватися від вживання риби тим, хто має певні захворювання. Розповідаємо, кому не можна їсти оселедець і з чим поєднувати його не слід.

Який оселедець найкорисніший: свіжий чи слабосолоний

Тут лікарі дають однозначну відповідь — рибу краще їсти в запеченому вигляді. Тоді оселедець збереже найбільше білка, вітамінів А, В, Е, К і D, заліза, цинку, йоду та поліненасиченої кислоти омега-3. Та якщо здоров’я дозволяє, тоді можна ласувати маринованим чи слабосолоним оселедцем.

Якщо ви любите слабосолону чи мариновану рибу, треба вивчити її склад ще в магазині. Поживна цінність маринованого оселедця може бути мінімальною. Лікарі рекомендують не купувати салати із додаванням оселедця, наприклад, шубу. Оскільки користі від такої їжі немає, а от отруїтися можна запросто.   

Кому не можна їсти оселедець: які протипоказання

Якщо ви маєте такі захворювання, то від риби краще відмовитися:

  • гіпертонія;
  • атеросклероз;
  • хвороби серцево-судинної системи;
  • інфаркт міокарда;
  • інсульт.

Також медики не рекомендують вживати слабосолоний оселедець вагітним жінкам і тим, які годують грудним молоком. На рибу може бути алергія, тому спочатку слід упевнитися, що цієї проблеми немає.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Із чим не можна їсти оселедець

Оселедець містить велику частку легкозасвоюваного білка. Тому не варто його вживати з тими продуктами, які містять цю сполуку. Таке поєднання страв буде важко засвоюватися, можуть виникнути проблеми з травленням. Це бобові, гриби, гречка, рис, яйця тощо.

Також не варто вживати рибу за одне приймання їжі разом із сиром, ковбасою та червоним м’ясом. Якщо ви полюбляєте салат з оселедцем та яйцями, то варто переглянути рецептуру, бо це вкрай важка їжа для організму.