Прогнозуючи економічну ситуацію в Україні, вчені Світового банку звертають увагу на тривалість конфлікту та потенційні обсяги міжнародної допомоги. Згідно з прогнозами, наслідки російського вторгнення можуть вплинути на ВВП країни та інфляцію.

За індикативним сценарієм, де активні бойові дії триватимуть упродовж 2024 року, передбачається зростання ВВП на 3,2% у 2024 році. Після цього військового періоду передбачається прискорення економічного зростання до 6,5% з 2025 року, враховуючи підвищення експорту та інвестицій у відновлення.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Прогнозується, що рівень приватного споживання залишиться помірним через грошово-кредитну політику, спрямовану на стримування післявоєнної інфляції. Щодо інфляції, передбачається підвищення у 2024 році, але зниження з 2025 року.

Проте, дослідники підкреслюють значні ризики для економіки України, зокрема, можливість дефіциту зовнішнього фінансування та продовження бойових дій після 2024 року. Якщо ці ризики здійсняться, може знадобитися жорстке макроекономічне коригування, що може вплинути на домогосподарства та збідніння багатьох людей.