Національний музей історії України оголосив збір коштів для демонтажу “храму-МАФу”, який було незаконно встановлено біля Десятинної церкви. Відповідні роботи має проводити спеціалізоване підприємство, а попередня їх вартість – 772 тисячі гривень. Українці задонатили необхідну суму за менш ніж добу.

Про це повідомили в пресслужбі установи. Кіоск УПЦ МП був побудований без жодних дозволів та розташований у буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО.

Як зазначено у зверненні Музею, у вересні 2023 року Північний апеляційний господарський суд підтвердив незаконність самочинного будівництва і зобов’язав знести споруду та привести територію у попередній стан за рахунок особи, яка допустила це правопорушення.

Рішення набуло законної сили й перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року. Проте будівля “храму-МАФу” досі стоїть на території Музею. Щоб демонтувати споруду УПЦ МП та прибрати сміття, залучивши спеціалізоване підприємство, що має дозвіл на проведення таких робіт, необхідні гроші, яких у музейників просто немає.

“У воєнний час музей не може розраховувати на державне фінансування виконання судового рішення за боржника. Тому Благодійний фонд розвитку Національного музею історії України оголошує збір на суму 772 тисячі гривень і відкриває монобанку для цього. Буде дуже символічно завершити це прибирання сміття до Великодня! Тож просимо усіх небайдужих громадян підтримати збір”, – закликали в пресслужбі.

Щоб зробити благодійний внесок, потрібно було перейти за посиланням. Станом на 11:10 небайдужі українці зібрали навіть більше, ніж потрібно – 824 694 гривень. На це знадобилося менше доби.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦