Католики та православні віряни мають багато спільного, але існують також і деякі відмінності між ними.

Кожен шанує свої традиції та обряди. Але обидві церкви визнають обряди один одного, зокрема прийняття причастя. Хоч існують ключові різниці в їх віруваннях. Наприклад, православні не вірять у непорочне зачаття Діви Марії, тоді як католики вважають, що вона була звільнена від первородного гріха.

Також у православній церкві вірять в 3 іпостасі Бога, тоді як католики вважають, що Святий Дух походить від Бога та Сина.

У поглядах на спасіння також є відмінності: католики вірять у пекло, чистилище та рай, тоді як православні вважають, що всі грішники будуть горіти в пеклі вічно.

Існують також різниці в обряді хрещення та молитві: католики хрестяться двома пальцями, символізуючи обидві сутності Христа, тоді як православні роблять це трьома пальцями, символізуючи Трійцю.

Щодо керівництва церквою, католики вважають Папу Римського намісником Бога на землі, тоді як у православній церкві немає такого визнання.

Також відмінності є в практиці під час богослужінь: православні зазвичай стоять, тоді як католики сидять. Однак, сучасні православні церкви надають місця для сидіння, особливо для хворих і літніх. Особливо це актуально під час довгих служб, коли навіть здоровій людині важко просто стояти кілька годин.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Раніше в церквах молилися сидячи на підлозі, але згодом формат монастирів став суворішим і священнослужителі почали правити службу на ногах. Віряни перейняли такий приклад, тому зараз заведено стояти на службі.

У православній церкві також вважають, якщо людина молиться стоячи, то вона тягнеться до Бога, а не чекає, поки він сам прийде. Служба на ногах, зокрема молитва, вважається подвигом, бо це не зручно.

Тим часом католики сидять під час служби. Їхнє тіло розслаблене, а думки зосереджені на Богові. Оскільки втомлюєшся стояти, то думки не про молитву. Контакт з Богом через душу та мозок, а тіло не має відволікати. Католики встають під час читання Євангелія.