Підсніжник та пролісок – це два різних первоцвіти, які не лише цвітуть у різний час, а й мають відмінний вигляд і колір.

Відомий мовознавець Олександр Авраменко розповів про основні відмінності між цими рослинами.

Так, підсніжники з’являються першими наприкінці лютого і ростуть протягом березня-квітня. Їхні квіти білого кольору. Водночас проліски, що є теплолюбнішими, розквітають на місяць пізніше, аніж підсніжники.

Одні з основних різниць між ними – це колір квітів. Підсніжники мають білі квіти, тоді як проліски відрізняються блакитними квітами, що зазвичай є дрібними. Часто їх називають “небесниками” або “небовим ключем”.

Цікаво, що підсніжники внесені до Червоної книги України, що свідчить про їхню важливість для природи.

Ось ці ніжні білі квіти – підсніжники:

А ось це більш теплолюбиві проліски:

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Підсніжники, згідно з висновками Авраменка, є багаторічними цибулинними рослинами з білими квітками, які з’являються наприкінці лютого. Вони витримують мороз, а після цвітіння утворюють малий плід з насінням, яке розносять мурахи, сприяючи розповсюдженню квітів у лісі. Українці називають їх різними іменами, такими як скорозріст, сніжноцвіт, ярник та інші.

Найбільше видів підсніжників зустрічається на Кавказі – налічується 16 видів. У цих квітах міститься природня органічна сполука галантамін, яку беруть для лікування. Проте важливо пам’ятати, що цибулини підсніжників – отруйні.

Проліски, як і підсніжники, є також багаторічними цибулинними квітами, але вони з’являються на початку весни. Ці гарні рослини з блакитними квітками часто ростуть у листяних і мішаних лісах, і вони є важливим джерелом нектару для ранніх комах. Також цікаво, що з соку пролісків в давні часи робили клей, а він застосовувався у настоянках від застуди та грипу.