Однією з цікавих особливостей радянської системи освіти була відсутність четвертих класів у школах. Діти, закінчивши третій, одразу ж переходили до п’ятого.

Такий підхід здається безглуздим, адже логічніше просто скасувати 11-й клас та відправляти дітей у школі у хронологічному порядку з 1-го по 10-й клас.

Так усе й було до 1987 року, коли в СРСР вирішили запозичити досвід західних колег та розширити шкільну програму до 11 років. Втім, перехід на «західну» систему, як і багато іншого в «совку», відбувся лише для галочки.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Технічно діти навчалися з першого до одинадцятого класу, але всю програму початкової школи втиснули до трьох років замість чотирьох. Четверті ж класи стали опціональними — у них переводили лише тих дітей, які не справлялися із навчальним навантаженням.

Насправді таких було дуже мало через небажання батьків залишати своїх чад за партою на один додатковий рік.