У Красноярському краї Росії планують закрити низку колоній через відправлення ув’язнених на війну в Україну. Про це заявив уповноважений з прав людини в регіоні Марк Денисов.

За словами Денисова, “разове велике скорочення числа засуджених в умовах СВО підштовхнуло декого відрапортувати нагору про необхідність закриття пенітенціарних установ з метою оптимізації, економії”. 

Він також наголосив, що “низку установ буде закрито цього року і в нашому краї”, зокрема, “установи в Арейському та Громадську”.

У селі Арейське розташована чоловіча виправна колонія №7 для вперше засуджених, а в селищі Громадськ знаходиться ІЧ-16, де утримуються ув’язнені, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності.   

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

За думкою омбудсмена, закриття колоній може призвести до проблем у майбутньому, особливо після закінчення війни. “Все повернеться на свої кола. Адже соціальна структура суспільства не змінилася. Через 5 років матимемо переліміт порушень прав засуджених і болісно, втридорога розгортати нові пенітенціарні установи”, – сказав Денисов.

Згідно з інформацією засновника проекту Gulagu.net Володимира Осечкіна, понад 100 тисяч ув’язнених з російських в’язниць було відправлено на війну в Україну з початку повномасштабного вторгнення Росії.