Рівень щастя країни може чимало розповісти про її благополуччя, тому цьогоріч рейтинг очолила Фінляндія, яку вважають однією із найкомфортніших місць для життя. Вона вже 7 років поспіль не втрачає своє місце зі 143 країн. А от Україні несолодко, адже вона втратила аж 13 позицій лише за дванадцять місяців.

Нині наша держава перебуває на 105 місці, у той час коли у 2023 році була на 92-му. Рейтинг країни оцінили у 4.873 бала за десятибальною шкалою. У Міжнародний день щастя Daily Mail із посиланням на ООН опублікував новий щорічний звіт найщасливіших країн світу. Тенденція вказує, що добробут серед людей до 30 років погіршився, і через це чимало держав втратили своє місце у списку.

ООН у співробітництві з Gallup, the Oxford Wellbeing Research Centre та the UN Sustainable Development Solutions Network вимірює показник щастя вже дванадцятий рік поспіль і ґрунтується на оцінках десятків тисяч людей економічної й соціальної ситуації в країні за шкалою від 0 до 10. Очільниця рейтингу, Фінляндія, отримала 7,7 бала, а от найнещасніша країна – Афганістан – лише 1,7. Ймовірно, таку оцінку країна має через війну, адже поруч із нею на 142 місці перебуває Ліван із 2,7 балами, який постраждав через агресію.

Зокрема, Україна також пожинає плоди повномасштабного вторгнення Росії та політичної нестабільності. Як ми вже зазначали, рівень щастя порівняно із 2023 роком впав аж на 13 сходинок у рейтингу, і тепер держава потрапила у другу сотню усього списку. Росіяни ж більш задоволені своїм життям, але показники все одно значно погіршилися. З 70 місця країна спустилася на 72 із 5,79 балами.

Що цікаво, Скандинавія та Європа переважають у десятці найщасливіших націй. Варто зазначити, що 8 з цих 10 країн розташовані в Європі, що може вказувати на те, що рівень економічного та соціального розвитку має значний вплив на загальний стан щастя.

Найщасливіші країни світу:

  1. Фінляндія (7,7 бала);
  2. Данія (7,6 бала);
  3. Ісландія (7,5 бала);
  4. Швеція (7,34 бала);
  5. Ізраїль (7,34 бала);
  6. Нідерланди (7,31 бала);
  7. Норвегія (7,3 бала);
  8. Люксембург (7,1 бала);
  9. Швейцарія (7 балів);
  10. Австралія (7 балів).

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Серед інших факторів, які врахували в цьому дослідженні, – стан економіки, рівень освіти, система охорони здоров’я, соціальна підтримка та культурні особливості країни. Звіт також вказує на проблему “кризи середнього віку”, яка поширюється серед молодих людей у Європі та Північній Америці.

Як зазначає Daily Mail, у рівні щастя в різних поколіннях аналітики виявили, що люди, які народилися до 1965 року (покоління бебі-бум), значно щасливіші, ніж ті, хто народився після 1981 року (міленіали). Тенденція вказує, що міленіали щороку менш задоволені якістю життя. Натомість для бебі-буму – все навпаки.