Фейкові вибори президента Росії-2024 були найбільш нечесними в історії країни. Аналітики вважають, що для диктатора Володимира Путіна “вкинули” щонайменше 22–31,6 мільйона голосів.

Аналіз даних, зібраних із сайту Центральної виборчої комісії РФ (98% дільничних виборчих комісій), опублікувала Медуза. Нагадаємо: ЦВК держави-агресора 18 березня оголосила попередні результати “голосування”. Путін нібито отримав 87,28% голосів за явки 77,44%.

Обидва значення – рекордні історія сучасної РФ. “Оскільки ЦВК, як не дивно, продовжує публікувати дані щодо окремих ДВК (а електоральні аналітики продовжують їх скачувати й систематизувати), це дозволяє оцінити, як саме було досягнуто цих рекордних результатів”, – сказано в статті.

Видання говорить про “фальсифікації небаченого раніше масштабу“.

Дослідник виборів Іван Шукшин, спираючись на статистику ЦВК РФ і метод Сергія Шпількіна, нарахував близько 22 мільйонів фейкових голосів для диктатора. При цьому основним інструментом фальсифікацій стали не фізичні “вкидання” бюлетенів або “каруселі”, а пряме переписування протоколів.

Автори “Нової газети Європа” за допомогою тих самих даних дали в півтора рази більшу оцінку – вже не 22, а 31,6 мільйона голосів.

Кореляція явки та результату лідера

Т.зв. метод Шпількіна – фізика й електорального аналітика, який від початку 2010-х років вивчає розподіл голосів та явки на російських виборах – фальсифікацію результатів відображає на двовимірній діаграмі. На ній показано, як ДВК завищують явку та результати Путіна. В ідеалі точки на діаграмі мають виглядати як одна симетрична пляма, адже точна кількість виборців, які прийшли на дільниці, і кількість голосів, відданих ними за різних кандидатів, залежить від багатьох випадкових чинників. Однак на нинішніх російських псевдовиборах ядра (симетричної плями) просто немає. Явка та результати Путіна явно перебільшені – візуалізована статистика йде вгору, утворюючи “хвіст комети”.

“Залишилися практично лише аномальні ділянки”, – написала “Медуза”.

Порівняння графіків свідчить: вибори в РФ відбуваються не перший рік, але тільки в 2024-у нормальний розподіл голосів повністю стертий. “Те, що раніше було відхиленням, стало нормою, а норма повністю зникла”, – зробили висновок у ЗМІ.

Піки на круглих значеннях

Другою важливою аномалією є виникнення піків на круглих значеннях явки та результату. Їх не можна пояснити нічим, окрім припасування протоколів під потрібний результат.

Піки на круглих значеннях вперше з’являються в Росії (тобто перевищують очікуваний фон) на виборах 2004 року — і відтоді стають усе більш вираженими.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

На виборах 2018 року, коли рівень фальсифікацій уже був настільки масштабний, що їхні результати мають бути скасовані навіть за російськими законами, аномальні показники більш слабко виражені, якщо порівнювати з “волевиявленням” 2024-го.

“Нинішню ситуацію корисно порівняти і з виборами 2000 року. Тими самими, на яких було вперше обрано Володимира Путіна і які стали останніми президентськими виборами в Росії без піків мальованих протоколів”, – зазначили дослідники.

Навіть порівняно з “брудними” виборами-2018 кількість дільниць із переписаними протоколами зросла майже вдвічі: з 1708 до 2898 ДВК, тобто йдеться про багато мільйонів переписаних голосів.