В Україні вже з квітня цього року можливе значне зростання тарифів на воду, що становитиме в середньому понад 12%, а влітку ця цифра може перевищити 14%, повідомила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Згідно з оприлюдненими проєктами постанов, тарифи на воду збільшаться для споживачів у різних містах України, включаючи Київ, Дніпро, Черкаси, та інші.

Наприклад, жителі Львова сплатять за кубометр води майже 27,2 гривні, а в Кропивницькому ця сума становитиме 61,72 гривні, повідомило видання “Українська енергетика”.

Представники НКРЕКП планують підняти тарифи для водоканалів як на заході країни, так і в інших регіонах. Підвищення може скласти до 30% та навіть до 60%.

Проте голова Спілки споживачів комунальних послуг України, Олег Попенко, підкреслив, що збільшення цін на воду може виникнути через значні фінансові труднощі у секторі водопостачання.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Оксана Продан, радниця голови Асоціації міст України, зауважила, що держава обіцяла компенсувати різницю в тарифах, проте кошти на це не були передбачені у держбюджеті, що створює проблеми для комунальних підприємств.

Уряд та місцеві органи самоврядування здебільшого є власниками водопостачальних підприємств і домовилися про компенсацію різниці в тарифах для мешканців, але ці обіцянки поки не втілені на практиці.