Після відновлення цивільних перельотів в Україні, аеропорти будуть мати можливість самостійно визначати свої заходи під час повітряних тривог. Проте, важливі рішення повинен схвалити відповідний регулятор.

Експерт з розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце розповів OBOZ.UA, що ці повноваження можуть бути розширені у майбутньому, але лише після звернення самих аеропортів.

“Кожне авіаційне підприємство має розробити свої підходи, регламенти, процедури – відповідно до чинних європейських норм і правил, які в Україні вже більшою мірою імплементовані. І запропонувати їх регулятору, який має оцінити, наскільки вони адекватні, наскільки враховують наявні ризики, зокрема ризики безпеки – і вже на основі цього давати чи не давати дозвіл на виконання тих чи інших операцій”, – пояснив експерт.

Долінце підкреслив, що аеропорти повинні самостійно розробляти підходи до безпеки в контексті впровадження українськими авіакомпаніями європейських стандартів самоврядування. Ці стандарти відрізняються від колишніх радянських, де держава контролювала операційні процеси.

“Україна впроваджує європейські регламенти та стандарти самоврядування в авіаційній галузі. Якщо раніше діяли переважно радянські стандарти – де держава диктувала, якому аеропорту як діяти, – то європейські регламенти набагато гнучкіші. Вони не передбачають такого сильного втручання держави”, – пояснив він.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Експерт також наголосив, що аеропорти Києва (Бориспіль, Жуляни) та Львова є головними кандидатами на відкриття для цивільних авіаперельотів в Україні. Однак вибір буде залежати від їхньої готовності, кваліфікації персоналу та наявності необхідних укриттів.

“Це залежатиме від того, наскільки кожен аеропорт продемонструє свою готовність і підтвердить авіарегулятору, що у них є навчений персонал, необхідні укриття, що вони підготовлені і можуть правильно діяти. Це може сказати лише відповідний аудит”, – додав Долінце.