Як підготувати насіння перцю до посіву

Насіння потрібно перебрати

Спочатку насіння потрібно перебрати —  висипте насіння на папір  і на око відберіть великі та дрібні насінини. Для посіву залиште насіння середнього розміру.

Визначте пустотіле насіння — опустіть його в місткість з водним розчином солі 30 г на 1 л води. Насіння, яке піднялося, викиньте, дістаньте те, що опустилися на дно.

Знезараження насіння

Насіння потрібно замочити у розчині марганцівки на 10-15 хвилин, потім промити та просушити. Можна скористатися вже готовими засобами, які матимуть спеціальний протигрибковий ефект.

Для того, аби обробити насіння перцю від фітофтори, експерти рекомендують замочити насіння у сольовому розчині. Залиште насіння в такому розчині на 12-24 години, а потім – промийте під проточною водою, висушіть.

Щоб запобігти фітофторі насіння перцю можна обробити розчином на основі соди. У склянці гарячої води потрібно розчинити чайну ложку соди.  Замочіть насіння в теплому розчині на 12-24 години, а потім промийте під проточною водою та висушіть. 

Насичення мікроелементами

Цей етап є важливим, але не обов’язковим. Деякі купують для цього спеціальні мінеральні суміші, інші — використовують свої рецепти. Найбільш популярним є спосіб замочування в розчині деревної золи. Для його приготування  розведіть в 1 літрі води 20 г золи, дайте відстоятися протягом доби, далі насіння перцю покладіть у тканинний мішечок і опустіть в розчин на 5 годин. Після цього розкладіть перець для просушування на папір. 

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Замочування перед посівом

Розкладіть насіння перцю на мокру тканину, паперову серветку, зверху теж потрібно накрити. Стежте, щоб насіння постійно було вологим, а температура в приміщенні не опускалася нижче 25°. Через тиждень або два почнуть з’являтися паростки.  Можна висівати насіння перцю, яке вже набрякло, або ж те, яке вже проросло. 

Загартовування перцю

Перед самим посівом замочене насіння помістіть на добу в приміщення з температурою повітря -1° або протягом 10 діб тримайте його в теплому місці, а на ніч кладіть в холодне приміщення з температурою до -20°. Після загартовування, перед тим, як сіяти перець, насіння  просушують.