Як підготувати насіння перцю до посіву
Насіння потрібно перебрати
Спочатку насіння потрібно перебрати — висипте насіння на папір і на око відберіть великі та дрібні насінини. Для посіву залиште насіння середнього розміру.
Визначте пустотіле насіння — опустіть його в місткість з водним розчином солі 30 г на 1 л води. Насіння, яке піднялося, викиньте, дістаньте те, що опустилися на дно.
Знезараження насіння
Насіння потрібно замочити у розчині марганцівки на 10-15 хвилин, потім промити та просушити. Можна скористатися вже готовими засобами, які матимуть спеціальний протигрибковий ефект.
Для того, аби обробити насіння перцю від фітофтори, експерти рекомендують замочити насіння у сольовому розчині. Залиште насіння в такому розчині на 12-24 години, а потім – промийте під проточною водою, висушіть.
Щоб запобігти фітофторі насіння перцю можна обробити розчином на основі соди. У склянці гарячої води потрібно розчинити чайну ложку соди. Замочіть насіння в теплому розчині на 12-24 години, а потім промийте під проточною водою та висушіть.
Насичення мікроелементами
Цей етап є важливим, але не обов’язковим. Деякі купують для цього спеціальні мінеральні суміші, інші — використовують свої рецепти. Найбільш популярним є спосіб замочування в розчині деревної золи. Для його приготування розведіть в 1 літрі води 20 г золи, дайте відстоятися протягом доби, далі насіння перцю покладіть у тканинний мішечок і опустіть в розчин на 5 годин. Після цього розкладіть перець для просушування на папір.
ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦
Замочування перед посівом
Розкладіть насіння перцю на мокру тканину, паперову серветку, зверху теж потрібно накрити. Стежте, щоб насіння постійно було вологим, а температура в приміщенні не опускалася нижче 25°. Через тиждень або два почнуть з’являтися паростки. Можна висівати насіння перцю, яке вже набрякло, або ж те, яке вже проросло.
Загартовування перцю
Перед самим посівом замочене насіння помістіть на добу в приміщення з температурою повітря -1° або протягом 10 діб тримайте його в теплому місці, а на ніч кладіть в холодне приміщення з температурою до -20°. Після загартовування, перед тим, як сіяти перець, насіння просушують.