Найбільша захворюваність на грип, Covid-19 та інші респіраторні інфекції  в Україні спостерігається у трьох областях – Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій. Про це повідомила епідеміологиня відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я МОЗ Ліна Толстова в ефірі телемарафону.

За її словами, наразі в країні немає епідемії, однак існує тенденція до зростання рівня захворюваності серед дітей та дорослих.

На Вінниччині, Львівщині, Чернігівщині, Рівненщині та Тернопільщині фіксують середній рівень захворюваності. У цих областях на місцевому рівні вживають відповідних заходів.

«Симптоми грипу та COVID-19 трохи відрізняються. Для грипу характерне різке підвищення температури та загальні респіраторні симптоми. Саме різким початком хвороби грип відрізняється від ковіду. Інші ознаки спільні – кашель, нежить. Тільки під час лабораторного дослідження можна точно визначити захворювання», – зазначила Толстова. 

Також вона наголосила, що вакцинуватися можна протягом усього епідемічного сезону. Однак імунітет від вакцини проти грипу, наприклад, виробляється протягом двох тижнів.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

«Потрібно упродовж двох тижнів після щеплення необхідно поберегти своє здоров’я: носити маски, не відвідувати місця, де є велике скупчення людей, і дотримуватися елементарних правил гігієни, зокрема мити руки», – розповіла представниця ЦГЗ.

Окрім респіраторних інфекцій, зараз в Україні також реєструються поодинокі випадки кишкових інфекцій, ботулізму та лістеріозу.