Україна опинилася на 14 місці у світовому рейтингу Індексу сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index – CPI) за 2023 рік. 

За інформацією Transparency International Ukraine (TI), Україна здобула 36 балів і тепер займає 104 місце серед 180 країн. Це рішуче підвищення порівняно із попереднім роком, коли країна розташовувалася на 116-й позиції.

Зазначається, що Україна стала однією з 17 країн, які показали свій найкращий результат за весь час. Наша країна також додала 11 балів протягом останніх 10 років. Це свідчить про рішучий прогрес і підвищує країну до рівня кандидатів у Європейський Союз.

Індекс сприйняття корупції оцінює рівень корупції лише в державному секторі, де Україна показує значний прогрес. Ключовий показник – це кількість балів, а не просто місце в рейтингу. Україна, набравши 36 балів, демонструє позитивний тренд, а 0 балів вказує на практично повну відсутність корупції.

Відзначаючи рейтинг, експерти враховують такі фактори, як хабарництво, розкрадання громадських коштів, кумівство на державній службі, захоплення держави, ефективність переслідування корупціонерів та інші аспекти.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Серед країн-кандидатів у ЄС Україна займає 6-те місце із 9. Грузія показала найкращий результат (49 місце), в той час, як Туреччина втратила 2 бали й опинилася на 115-му місці. Інші країни показали помірне зростання.

На світовому рівні Данія очолює список з 90 балами, де корупція практично відсутня. Найгірші показники зафіксовані в Сомалі, яка займає останнє, 180 місце, з лише 11 балами. Разом з Україною на цьому ж рівні опинилася Сербія.