Україна могла вийти до Азовського моря у 2022 році, але Захід не підтримав план Залужного

За даними журналіста The Wall Street Journal Ярослава Трофімова, у 2022 році головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запропонував план звільнення українського півдня. Замість звільнення Херсона, ЗСУ мали б піти у наступ на Запоріжжі і звільнити всі окуповані території. Однак цей план був відкинутий партнерами України, які вважали його надто ризикованим.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

За словами Трофімова, Залужний вважав, що ЗСУ можуть успішно провести цей наступ, якщо отримають від партнерів 90 додаткових гаубиць і достатньо боєприпасів. Однак США та інші західні країни не були готові надати таку допомогу, побоюючись, що наступ може призвести до великих втрат.

У результаті, Україна обрала інший — менш ризикований план — звільнила Херсон. Однак у 2023 році ЗСУ все ж таки пішли на Запоріжжі, але за рік очікування РФ змогла звести ешелоновану оборону на півдні, яка зробила неможливим стрімке просування українських військ.