Військові аналітики Атлантичної ради вважають, що Україна може перемогти Росію в цій війні, якщо зосередиться на обороні та перегрупуванні своїх сил.

У доповіді аналітиків зазначено, що війна навряд чи вирішиться цього року. Замість цього, аналітики прогнозують, що 2024 рік стане роком інтенсивних бойових дій, які, ймовірно, закінчаться переговорами про мир.

Аналітики дійшли висновку, що найважливішим уроком, який можна зробити з перших двох років війни, є домінування оборонної війни над наступальними операціями. Російський наступ на Київ у 2022 році провалився, а нинішні бої на Донбасі також свідчать про перевагу України в обороні.

Також аналітики відзначили, що важливою є балансу між політичними цілями та військовими можливостями. Україна не має достатньо сил для проведення масштабного наступу на окуповані території, і спроби зробити це призвели б до великих втрат.

З огляду на це, аналітики рекомендують Україні зосередитися на обороні у 2024 році. Це дозволить Україні зберегти контроль над більшою частиною своєї території та виграє час для перегрупування та переозброєння.

Така стратегія також дозволить Україні використовувати нагальну потребу Росії у перемогах. Оскільки російська армія перебуває під величезним політичним тиском, українські командири матимуть багато можливостей для стабільного знекровлення сил вторгнення Путіна.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Ефективність такої стратегії значною мірою залежатиме від рівня підтримки з боку партнерів України. Аналітики рекомендують США та іншим союзникам надати Україні величезну кількість артилерійських боєприпасів, а також системи радіоелектронної боротьби, ударні безпілотники, додаткові засоби протиповітряної оборони та ракети великої дальності.

Перехід на активну оборону у 2024 році не завадить Україні проводити конкретні наступальні дії. Найімовірнішим фокусом наступальних операцій України протягом наступного року стане окупований Росією Кримський півострів.