Окупаційна влада Росії навмисно занижує кількість жертв катастрофи на Каховській ГЕС, яка сталася на підконтрольній їй території Херсонщини 6 червня 2023 року.

За даними розслідування агентства Associated Press, у місті Олешки, де проживає близько 16 тисяч осіб, загинули сотні людей. Це місто було одним з найбільш густонаселених серед окупованих населених пунктів, які постраждали внаслідок катастрофи.

Точна кількість загиблих може назавжди залишитися невідомою, навіть якщо Збройні сили України повернуть контроль над окупованою територією.

Російська влада суворо контролювала видачу свідоцтв про смерть. Тіла загиблих, щодо яких не було повідомлень від родичів, негайно вилучали та не дозволяли місцевим медичним працівникам та волонтерам будь-яким чином “взаємодіяти з померлими”.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Для проведення розслідування агентство AP зв’язалося з трьома медичними працівниками, які фіксували кількість загиблих в Олешках, однією волонтеркою, що ховала тіла, та двома українськими інформаторами, які передавали дані з цього району українській стороні.

Журналісти пишуть, що в Олешках перші тіла загиблих складали в загальну могилу навіть без трун чи хоча б мішків. Ці тіла не пройшли розтин, причини смерті не встановлювали.