Наукові дослідження показують, що наявність соціальних зв’язків є одним із найважливіших факторів, що впливають на тривалість життя.

Люди з міцними соціальними мережами мають на 45% менше шансів померти передчасно, ніж ті, хто не має близьких стосунків.

«Соціальні зв’язки можуть позитивно впливати на наше психічне здоров’я, здоров’я серцево-судинної системи, імунологічне функціонування, когнітивні здібності, стійкість, задоволеність життям та реакцію на стрес», – пояснює доктор Еліз Ейферт Фрімен, PhD, координатор програми геронтології університету Північної Кароліни в Ґрінсборо.

«Ми також знаємо, що самотність і ізоляція шкодять нашому довголіттю», – каже вона.

Доктор Джон П. Волш, доктор філософії, доцент кафедри геронтології та помічник декана з педагогічної роботи Школи геронтології Леонарда Девіса Університету Південної Каліфорнії, каже, що міцні, надійні сімейні стосунки особливо важливі, коли йдеться про тривале життя, здорове життя.

«Сім’я може бути генетичною, але це також сім’я спільноти та сім’я вибору. Довіра цього зв’язку означає, що ми дбаємо один про одного. Ми знаємо, що можемо покластися на нашу підтримку системи, щоб допомогти, коли це необхідно, і вам не потрібно запитувати», – каже він.

Окрім міцних стосунків, є й інші ознаки того, що ви, ймовірно, збираєтеся прожити довге здорове життя.

Доктор Уолш каже, що велика людина – це не палити, ця звичка, за його словами, пов’язана зі збільшенням ризику основних хронічних захворювань, які, як відомо, скорочують тривалість життя.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Якщо ви рухаєтеся протягом дня, доктор Уолш каже, що це ще одна звичка, яка є у вас спільною з людьми, які живуть до 100 років.

Звичайно, дієта теж важлива.

«Зокрема, люди, які хочуть збільшити свої шанси на довге життя, повинні отримувати щоденну рекомендовану кількість овочів, фруктів, цільного зерна, горіхів, поліненасичених жирних кислот і омега-3 жирних кислот, обмежуючи червоне та оброблене м’ясо, напої з додаванням цукру, трансжири та натрій», – каже доктор Фрімен.