Український продюсер Наум Баруля, батько народної депутатки Ірини Борзової, має російський паспорт і бізнес в окупованому Криму. Про це свідчать результати розслідування проєкту “Схеми”.

За даними журналістів, Баруля отримав російський паспорт у 2009 році, коли йому було 49 років. У 2019 році він заснував у Судаку дві компанії: “Профі” та “Профіль-Н”. Перша компанія станом на грудень 2023 року не веде діяльності, а друга володіє кафе “Прохолода” на набережній Судака.

За даними російських реєстрів, виторг кафе “Прохолода” за останні п’ять років склала понад 15 мільйонів рублів (близько 6 мільйонів гривень). При цьому 2,5 мільйона рублів (близько 1 мільйона гривень) було отримано у 2022 році, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У 2019-2022 роках компанія Барулі заплатила до російського бюджету понад мільйон рублів. Після повномасштабного вторгнення бізнес-продюсера допоміг фінансувати армію окупантів на 500 тисяч рублів податків.

Крім того, Баруля володіє трьома квартирами у Судаку загальною площею 312 квадратних метрів. Їх продюсер перереєстрував згідно із російським законодавством, таким чином визнавши юрисдикцію РФ у Криму.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Також з 2017 року Баруля володіє 7 сотками землі у Судаку. А 2018 року він купив ще одну ділянку на 6 соток і семиповерхову будівлю площею 2,4 тисячі квадратних метрів.

Відзначимо, що Баруля є одним із засновників і продюсерів українського телеканалу “Інтер”. Він також брав участь у виробництві таких телепрограм, як “Квартал 95”, “Вечірній квартал” та “Розсміши коміка”.