Магістр політології та юрист Олег Маруховський проаналізував публікації відомих іноземних видань щодо можливості російської влади почати підготовку до війни з країнами натівського блоку. Він вважає, що Путіну не вистачить живої сили, оскільки всі російські солдати нині воюють в Україні.

У своєму блогові Мураховський зауважив: аналіз військових потужностей обох сторін свідчить про те, що такий сценарій є малоймовірним.

Насамперед слід зазначити, що російська армія з усім напруженням свого бойового, мобілізаційного та військово-промислового потенціалу здатна проводити операції лише на українському фронті. На кордонах з НАТО фактично не залишається російських сухопутних сил, угруповання сил у Білорусі обмежено до кількох тисяч особового складу, а у боях в Україні вже давно беруть участь підрозділи Тихоокеанського флоту та Східного військового округу.

Українська армія з обмеженою кількістю західних озброєнь два роки успішно стримує всю російську армію. При цьому потрібно згадати, що Україна не є членом НАТО, а західні зразки озброєння становлять лише частину військової техніки ЗСУ.

Крім того, не слід забувати, що безпеку східних кордонів НАТО забезпечують багатонаціональні підрозділи за програмою “Розширеної передової присутності НАТО”. Це означає, що у разі російської агресії атакувати доведеться передусім війська НАТО.

За усіма компонентами (особовий склад, кількість бронетехніки, авіації та бойових кораблів) Росія в рази поступається сукупній потужності НАТО, зберігаючи паритет лише в кількості ядерної зброї.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Отже, будь-які військові дії Росії проти країн НАТО будуть вестися з явною перевагою противника. У разі нападу на країни Балтії Росія негайно зіткнеться з потужною атакою з боку НАТО, яка призведе до значних втрат і, ймовірно, поразки.

У разі нападу на інші країни НАТО, такі як Польща, Румунія, Словаччина чи Угорщина, Росія також постане перед серйозними труднощами. НАТО має в розпорядженні потужну систему протиповітряної та протиракетної оборони, яка може ефективно протистояти російським ракетним ударам. Крім того, НАТО має значну перевагу в авіації та бронетехніці, що дозволить завдати значних втрат російським військам.

Таким чином, можна констатувати, що Росія не здатна напасти на НАТО. Будь-яка спроба такого нападу призведе до поразки Росії та численних жертв, зауважив експерт.