Низький попит на нове житло в Україні у 2024 році суттєво вплине на динаміку цін на квартири в новобудовах, передбачає Володимир Семенцов, співзасновник та керівний партнер INSPI Development. 

За його словами, вартість житла може підвищитися не більше ніж на 3-5%, що вдвічі менше за очікувану інфляцію. Семенцов вказав, що деякі забудовники оголосили про більш значне зростання цін, але це не відображає реальної ситуації на ринку.

Зазначено, що середнє підвищення цін не перевищить 3-5%, що становитиме 2-2,5 раза менше за передбачувані темпи інфляції у 2024 році. Семенцов також вказав на те, що підвищення цін на 10-15% можливе тільки на об’єктах з високим ступенем готовності, орієнтованих на покупців, і ця тенденція ймовірно не зміниться в наступному році, пише “Обозреватель”.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Експерт також відзначив, що на ринку нерухомості діє міцний зв’язок з воєнними подіями, попитом, темпами будівництва, якістю житлових комплексів, способами придбання, курсом валюти та собівартістю будівництва, і цінова політика розробників повинна базуватися на цих факторах.

За розрахунками Семенцова, попит на квартири в новобудовах у 2024 році складе всього 25-30% від рівня лютого 2022 року, а темпи будівництва залишаться повільними. Він також наголосив, що відсутність достатньої кількості покупців через невпевненість у майбутнє та загальний низький рівень доходів громадян стануть основними факторами, що стримують зростання цін на житло.