Від 2024 року Євросоюз посилює правила в’їзду для українців, але біженців й надалі прийматимуть.

Так, тимчасовий прихисток з безкоштовним житлом та харчування для громадян України надаватимуть у Швейцарії, Німеччині, Ірландії, Нідердандах, Норвегії та Польщі.

Зауважимо, що у двох країнах не можна отримати одночасно статус тимчасового захисту. А певні країни можуть відмовитися у наданні повторного захисту.

Нідерланди. Ця країна продовжить приймати біженців з України, зокрема тимчасовий захист до 4 березня 2024 року зможуть отримати особи, які:

  • виїхали з України після 26 листопада 2021 року,
  • покинули країну до 27 листопада 2021 року і перебували у Нідерландах,
  • члени родини (подружжя, партнери у цивільному шлюбі, неповнолітні діти та близькі родичі) українців та іноземці, які легально проживали в Україні.

Європейський союз може подовжити тимчасовий захист українців ще до 2025 року. У Нідерладнах безплатно надають житло, але населений пункт обрати не вийде. Це може бути кімната, ліжко у гуртожитку, готелі, приміщення шкіл тощо. Також можливий варіант, коли вас прийме приймаюча сім’я.

Якщо ви перебуваєте у центрах для біженців, то отримаєте безкоштовне харчування тричі на день.

Фінансова допомога становить по 260 євро як на дорослих, так і дітей. Йдеться про 205 євро – харчування, 55 – особисті потреби. Якщо мешкаєте у центрі, де вас годують, то отримуватимете тільки 55 євро. Виплати більше не будуть надавати у разі офіційного працевлаштування та виїзду з житла, яке надала держава.

Також українці у Нідерландах можуть безплатно звернутися по медичну допомогу, зокрема відвідування сімейного лікаря, лікування гострих захворювань, візит до стоматолога, якщо виник раптовий гострий біль. Існує можливість отримати окуляри, слухові апарати та деякі ліки.

Німеччина. Для в’їзду на територію цієї країни не потрібна віза, але українці там можуть перебувати до 90 днів. Щоб далі проживати в країні, треба оформити тимчасовий статус захисту, який діє рік. Потім посвідку можна подовжити.

Німецький уряд продовжив для українців статус тимчасового захисту до березня 2025 року.

Німеччина забезпечує біженців безплатним житлом, а поселяють здебільшого у маленьких містах. Щоб отримати статус тимчасового захисту, не обов’язково мешкати у соціальному житлі від держави. Ви можете самостійно орендувати житло або ж зупинитися у знайомих.

Фінансова допомога з безробіття для біженців становить 502 євро на місяць. Якщо дорослий проживає з сім’єю, то на одну особу буде 451 євро. Дітям нараховуватимуть від 318 до 420 євро. У разі офіційного працевлаштування виплати припиняться. Також будуть доступні безкоштовні медичні послуги.

Швейцарія. Ця країна приймає біженців з України, які були змушені виїхати через війну. До Швейцарії можна потрапити без візи та біометричного паспорту для перебування до 90 днів.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Статус тимчасового захисту S надає право на проживання у цій країні один рік з можливістю залишитися далі. Програма поки триває до 4 березня 2024 року.

Українців направляють в конкретний кантон, де їх поселять у центрі для біженців. Також ви матимете безкоштовну медичну допомогу.

Грошові виплати на місяць становлять 1510 євро, але їх отримують не всі. Кожну заяву на фінансову допомогу розглядатимуть окремо, враховуючи фінансове становище родини.

Норвегія, Ірландія та Польща продовжують приймати біженців з Україні, але в кожній країні є певні умови.