В Україні планують внести кардинальні зміни до правил мобілізації. Нові правила будуть впроваджені вже наприкінці листопада.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, відтепер кожен в армії буде займатися тим, чим вміє. Для цього Україна планує використовувати комерційні рекрутингові компанії.

Такі компанії будуть гарантувати призовнику, що вони будуть виконувати ті ролі, що відповідають їхнім навичкам, а не просто вирушатимуть на фронт у невідомість.

Окрім того, в Україні планують впровадити систему смартмобілізації. За цією системою громадяни, які хочуть мобілізуватися, зможуть залишити заявку на обрану спеціальність, пройти співбесіду з рекрутером, скласти тести на навчання.

Ці зміни є відповіддю на проблеми, які виникли з мобілізацією в Україні. Зокрема, наголошується на тому, що мобілізація не завжди була цілеспрямованою, а також існували корупційні схеми в ТЦК.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Очікується, що нові правила мобілізації допоможуть покращити ефективність української армії та підвищити мотивацію мобілізованих.

Деякі з ключових змін, які плануються внести до правил мобілізації:

  • Впровадження комерційних рекрутингових компаній, які будуть гарантувати призовнику, що вони будуть виконувати ті ролі, що відповідають їхнім навичкам.
  • Запровадження системи смартмобілізації, за якою громадяни, які хочуть мобілізуватися, зможуть залишити заявку на обрану спеціальність, пройти співбесіду з рекрутером, скласти тести на навчання.
  • Врегулювання питань демобілізації, зокрема, для військових, які вже 2 роки воюють без ротації, інвалідів 1 і 2 груп, колишніх військовополонених та військових з онкологією.