У новому звіті американського Інституту вивчення війни висловлено занепокоєння щодо безпеки Запорізької АЕС внаслідок окупації російськими військами. Продовження російської окупації стало причиною збоїв у роботі обладнання та технічного обслуговування, що загрожує безпеці станції.

Зазначається, що 16 листопада реактор №5 ЗАЕС було переведено у “гарячий стан” без дотримання вимог ядерного регулювання України. Це призвело до витоку борної кислоти та інших проблем, які вразили безпеку реактора.

“Енергоатом” повідомив, що російське керівництво ЗАЕС неспроможне взяти під контроль обладнання станції, що призвело до подібних інцидентів. Витік радіоактивного теплоносія та блекаут реактора №6 стали наслідками цієї некомпетентності.

Міжнародне агентство МАГАТЕ висловило занепокоєння щодо ефективності технічного обслуговування та відмови російських операторів надавати доступ для оцінки безпеки станції. За даними МАГАТЕ, російська окупація ускладнює контроль та обслуговування ЗАЕС.

Аналітики зазначають, що російські війська не дозволяють доступ до ключових об’єктів станції для проведення оцінок безпеки. Присутність та контроль Росії над ЗАЕС викликає серйозні побоювання щодо можливості подальших інцидентів.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

За даними Інституту вивчення війни, нормалізація російської окупації ЗАЕС призводить до систематичної деградації обладнання та збільшення частоти небезпечних випадків. Розглядається можливість ремонту трансформаторів реакторів після технічного обслуговування, проте умови російської окупації створюють нові виклики для безпеки станції.

МАГАТЕ вже висловило занепокоєння щодо того, що російські війська розміщують техніку на території ЗАЕС, намагаючись захистити станцію від можливих ударів ЗСУ та створюючи сценарії для звинувачень української армії у “випадкових інцидентах”.