Чисельність населення України у 2033 році може становити від 26 до 35 мільйонів осіб, прогнозує директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи Елла Лібанова.

Цей прогноз є значно менш оптимістичним, ніж попередні прогнози, які передбачали, що населення України у 2033 році становитиме близько 40 мільйонів осіб.

“Варіація прогнозу на 2033 рік, на 10 років ми робили: від 26 до 35 млн у кордонах 1991 року”, – сказала Лібанова.

Вона зазначила, що низька народжуваність, зависока смертність і міграція є основними факторами, які призведуть до скорочення населення України.

“Це довга розмова про потенціал демографічного зростання, про старе населення, про втрати через низьку народжуваність, про втрати через зависоку дочасну смертність, особливо чоловіків, до цього додалася міграція, яка на сьогодні перетворилася на головний драйвер демографічної динаміки — все погано, дуже погано”, – наголосила Лібанова.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Раніше вона заявляла, що Україні не вдасться повернути більше ніж половину військових мігрантів. Водночас вона вважає, що наша держава не повинна надавати мігрантам, які залишили Україну через війну, преференції для повернення з-за кордону.

Прогнози Лібанової є свідченням того, що війна в Україні завдала серйозної шкоди демографії країни. Скорочення населення матиме далекосяжні наслідки для економіки, соціальної сфери та безпеки України.