28-29 жовтня на Мальті відбувся третій саміт про мирне врегулювання війни в Україні. До цього такі заходи вже проходили у Саудівській Аравії та у Данії.

На Мальтійські переговори приєдналися 66 країн, серед яких США, Британія, країни Євросоюзу, Туреччина (була посередником між Україною та РФ), члени БРІКС тощо.

На форумі розглянули конкретні Формули миру, зокрема питання продовольчої безпеки, ядерної, територіальної цілісності України, звільнення полонених українців та викрадених людей з України.

На саміт на Мальті Україна представила план щодо ядерної та радіаційної безпеки, який передбачає повне виведення усього російського з території Запорізької АЕС, посилення ролі МАГАТЕ в контролі. При цьому станція має знову повернутися під контроль України. Також українські представники хочуть визначення конкретних кроків відповідальності за порушення світових принципів ядерної безпеки.

Як відомо, після 24 лютого 2022 року росія різними способами перешкоджала с/г діяльності України, блокувала експорт зерна, намагалася створити продовольчу кризу в Україні та світі. З цієї причини Україна закликала партнерів збільшити військову підтримку, аби забезпечити продовольчу безпеку по всьому світу завдяки безперебійному постачанню. Також треба краще захистити портову та логістичну інфраструктуру. Україна потребує протидронових та протиракетних боєприпасів.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Крім цього, Україна запропонувала створити міжнародну коаліцію, яка працюватиме над поверненням українських дітей, викрадених РФ з окупованих територій.

Народний депутат України Олександр Мережко у коментарі OBOZ.UA наголосив, що світ теж виступає за повернення повної територіальної цілісності нашої країни. Загалом ставлення інших країн змінилося до війни в Україні та росії, але вони хочуть швидшого припинення війни в Україні.