В Україні воєнний стан, що передбачає загальну мобілізацію населення, продовжено щонайменше до 15 листопада 2023 року. Це означає, що всі чоловіки від 18 до 60 років можуть бути призвані до лав Збройних сил.

Водночас існують особливі категорії військовозобов’язаних українців, яких можуть не відправити служити на фронт чи навіть в інші міста, області. 

Закон України “Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію” визначає перелік громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації. Але в разі добровільної згоди на службу, вони отримують право проходити її лише за місцем свого проживання, тобто, на фронт їх відправляти не можуть.

Нині, служити за місцем проживання мають право такі військовозобов’язані:

– жінки й чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

– чоловіки й жінки, які самостійно виховують дитину або дітей до 18 років;

– жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю до 18 років;

– українці, які виховують дитину, хвору на тяжкі хвороби, але якій не встановлено інвалідність;

– жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, що є особою з інвалідністю I чи II групи;

– українці та українки, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

– чоловіки й жінки, зайняті постійним доглядом за хворим партнером, дитиною, а також батьками своїми чи партнера, які теж потребують постійного догляду;

– громадяни, які мають партнера (чоловіка/дружину)з-поміж осіб із інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини або чоловіка з інвалідністю I, II групи;

– опікуни особи з інвалідністю, яка судом визнана недієздатною, або ж громадяни, що зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Таких громадян після мобілізації призначають для служби за місцем проживання. Закон забороняє направляти цих військовослужбовців на службу в інші військові частини, міста, області або на фронт, за умови, що це не прифронтове місто.

Зауважимо, що 11 серпня Кабмін зняв обмеження на виїзд за кордон для родичів загиблих або зниклих безвісти військових, які воювали під час АТО. Тепер вони безперешкодно можуть покидати Україну.

Водночас це стосуватиметься військовозобов’язаних громадян, які не підлягають мобілізації. За словами урядовців, це нівелює несправедливе обмеження прав членів сімей осіб, які загинули або зникли безвісти під час АТО.

А в Держприкордонслужбі підкреслили, що посилять контроль за виїздом за кордон військовозобов’язаних чоловіків. На сьогодні прикордонники спільно з Міністерством оборони готуються до здійснення інформаційного обміну між базою даних ДПСУ та реєстром призовників.