Депутат Смоленської обласної думи РФ Владислав Живиця втік з Росії до Польщі та вирішив заснувати рух за незалежність Смоленщини. Він створив у Варшаві відповідну політичну організацію.

Під час презентації своєї політсили він зазначив, що історично Смоленське князівство “існувало успішно без втручання Москви”.

Делегат Координаційної Ради Білорусі Ян Рудик теж приєднався до Живиці. За його словами, організація має за мету “відновити самостійність Смоленщини” та спільно діяти з майбутньою незалежною Білоруссю та іншими країнами, які колись входили до Великого князівства Литовського та Речі Посполитої.

ЗСУ запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Експерти підкреслюють, що Владислав Живиця став єдиним депутатом регіональної думи, який відкрито виступив за незалежність своєї території. Ця рішуча позиція здобула йому підтримку від громадськості, хоча на його батьківщині він стикався з цькуванням через свою участь у діяльності ініціативної групи з відновлення католицького храму у Смоленську.

Власне кроком у реалізації своїх планів Живиця планує створення бойового підрозділу, який підтримуватиме незалежність Смоленської республіки, включаючи у склад Білоруського полку Калиновського, що воює на боці України.