Абрикос – швидке у зростанні дерево, яке добре прикрашає собою дачну ділянку, красиво цвіте і дає рясний урожай. Чимало дачників стверджують, що догляду воно при цьому не потребує. Але це міф.

З’ясувалося, що окрім поливу, підживлення та захисту від хвороб та шкідників, абрикос потребує регулярного обрізання. Причому зі швидкістю зростання дерева процедура може знадобитись йому кілька разів на рік. Тому розповідаємо про сезонні особливості обрізання абрикоса.

Весна

Це традиційний сезон обрізання плодових та інших садових дерев. Абрикос потребує такої процедури з другого року після висадки саджанця. Проводити її потрібно, коли встановиться плюсова температура, але до того, як на гілках почне розпускатись листя.

Літо

На початку літа наступає ще один період активного росту абрикосового дерева. Особливо, коли воно ще молоде. Тому у червні потрібно проріджувати крону рослини. Краще не затягувати із літньою обрізкою, адже у цей час зрізи будуть гоїтись найшвидше.

Влітку також можна проводити абрикосу прищеплювання. Це допоможе зробити його більш стійким до змін погоди, підвищить його імунітет до хвороб і збільшить його урожайність. Але прищеплювання не можна проводити одночасно з обрізкою. Ці роботи краще відкласти до кінця липня – початку серпня.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Осінь

Восени наступає час збалансувати кількість листяних та плодових гілок дерева. Плодові виснажують абрикос швидше, тому їх треба періодично проріджувати. Нехай це зменшує врожайність, зате подовжує рослині життя. Видаляти варто ті гілки, які плодоносять уже 3-5 років. Після цього їхня урожайність починає падати, тому одну таку гілку на рік можна зрізати.

Важливий нюанс – осіння обрізка підходить лише раннім сортам абрикосу. Пізні сорти можна обрізати тільки навесні.