Всі мови мають свої унікальні способи називати воду, але захована в них спільна історія та культурні зв’язки. Вода, як найважливіший ресурс для життя, завжди викликала диво-інтерес у людей. Так само як різні мови перетинаються, так і назви води перегукуються між собою, залишаючи сліди своєї спільної етимології та культурного спадку.

В різних мовах назви води перегукуються між собою. Але чому саме “вода”? Відповідь на це запитання шукала команда видання “Факт дня українською”.

Українською та болгарською мовами це слово звучить однаково – “вода”. Польською – “woda”, англійською – “water”, німецькою – “wasser”. У всіх цих словах можна помітити спільну рису: вони починаються зі звуку “в”.

Навіть мови, в яких назва води звучить інакше, мають спільні риси у своїй етимології. Наприклад, італійська має слово “aqua”, французька – “eau”. Якщо дослідити їхнє походження, можна знайти невидимі, але присутні спільні риси.

У давнину люди асоціювали воду з рухом, і саме тому в слов’янських мовах є багато споріднених слів: водити, вести, провідник, супровід. Вода відігравала важливу роль у житті наших предків, адже люди намагалися оселятися біля річок, озер, морського узбережжя. Річки й моря служили торговими шляхами.

У слов’янській міфології була богиня Дана, її ім’я складалося зі слова “да”, що означає “вода”, і “на”, що перекладається як “неня”. Це можна перекласти як “вода-мати”. Богиня Дану вважалася тою, хто надає життя всьому живому.

Люди завжди поважали і цінували воду, оскільки вона є джерелом життя. Саме тому існує багато співзвучних слів у слов’янських мовах, які характеризують життєдайність та енергію води, наприклад, водрузити – зводити, водружений – міцний, воєвода – воєначальник тощо.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Одна з найдавніших мов, хетська, також має слово “wadar”, що схоже на англійське “water”. Хетська мова, яка належить до індоєвропейської родини, вже не існує, але її вплив можна помітити у деяких словах.

Є гіпотеза, що слов’янські народи називали воду саме “водою”, оскільки це слово схоже на давнє санскритське слово “uda”, що також означає “вода”. Однак точне походження і значення слова “вода” залишаються загадкою.

Незалежно від походження назви, вода залишається життєдайним елементом, без якого не існувало б жодного організму на нашій планеті.