Японські вчені оголосили про перспективний прорив у стоматології: новостворений препарат допоможе людям вирощувати нові зуби. За дослідженнями, проведеними на мишах та тхорах, ліки показали надзвичайно ефективні результати, і клінічні випробування на людях заплановані на липень 2024 року.

Як повідомляє The Mainichi, ця нова технологія призначена для тих, у кого через вроджені фактори набір корінних зубів є неповним — так звана анодонтія. Дослідники виявили, що певний ген впливає на зростання зубів у мишей, а білок, який синтезується цим геном (USAG-1), обмежує цей процес.

З цим відкриттям вчені з групи Катсу Такахаші розробили антитіло, яке здатне блокувати функцію білка, тим самим стимулюючи ріст нових зубів.

Експерименти на мишах та тхорах показали дивовижні результати. У мишей, які отримували ліки, виростали нові зуби, а тхорам з’являвся додатковий передній зуб. Вчені відзначають, що новоутворені зуби мають ту ж форму та структуру, що й корінні.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Зараз команда вчених працює над підготовкою препарату для його застосування на людях. Перед тим, як почати клінічні випробування, здійснюється ґрунтовне дослідження, щоб переконатися, що ліки не мають негативного впливу на організм людини. Очікується, що першою цільовою групою для лікування будуть діти віком від 2 до 6 років, які страждають від анодонтії.

Якщо цей новий препарат проявить свою ефективність і безпечність, він може викликати революцію в стоматологічній галузі. Люди матимуть можливість відмовитися від протезів та імплантів, а замість цього вирощувати власні нові зуби, створюючи третій комплект зубів після молочних та корінних.