Катаракта посідає перше місце за поширеністю серед хвороб очей в Україні. І є головною причиною втрати зору у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), до 2025 року близько 40 млн людей можуть втратити зір внаслідок катаракти.

Коли людина дізнається, що у неї катаракта, вона інтуїтивно починає панікувати. Їй здається, що операція може погіршити ситуацію, що існують ефективні альтернативні методи лікування. Але насправді операція з видалення катаракти – не така страшна процедура, як вам може здаватися.

Що робити, якщо у вас виявили катаракту, і що робити не варто, розповів офтальмолог вищої категорії, офтальмохірург, кандидат медичних наук, медичний директор клініки VISIOBUD Володимир Мельник.

Уявімо ситуацію: ви помітили, що стали гірше бачити, прийшли на консультацію до офтальмолога і під час огляду дізналися, що у вас катаракта. Безумовно, це не те, на що ви розраховували. Тому миттєво відчуваєте посилення паніки, тривожність і розгубленість: що робити? Насамперед зробіть глибокий вдих і видих, заспокойтеся. Катаракта означає, що ваш природний кришталик, який заломлює промені світла, фокусуючи їх на сітківці, помутнів і його потрібно замінити на штучний, щоб повернути втрачений зір. Операція з його заміни триває від 2-х до 15-ти хвилин. Тривалість операції залежить від ступеня помутніння кришталика.

Якщо у вас початкова стадія катаракти, лікування може розпочатися із застосування очних крапель, які тимчасово призупинять процес помутніння. Вони покращують обмінні процеси у кришталику і тканинах ока, нормалізують водно-сольовий баланс, пригнічують роботу вільних радикалів.

Отже, найперший і найголовніший крок під час лікування катаракти – це знайти свого лікаря, з яким у вас сформуються довірливі відносини. Що це означає? Ви не сумніватиметеся у його компетентності та надійності. Тобто якщо він аргументовано пояснить вам, чому медикаментозне лікування (краплі) буде неефективним і запропонує зробити операцію, ви не закрапуватимете очі соком чистотіла, відваром календули, медово-яблучним настоєм абощо. По-перше, народна медицина не має доказової бази. По-друге, народні цілителі радять використовувати “лікувальні” настої щонайменше кілька місяців, щоб побачити ефект. Але через те, що всі народні методи лікування не мають доказової бази, ефективність гарантувати не можуть. Зі свого досвіду скажу, що це не працює. Людина просто втрачає дорогоцінний час, і в процесі експериментів хвороба прогресує. Наприклад, у разі зрілої катаракти, коли хірургічне втручання не можна відкладати ні на день, людина може отримати перезрілу катаракту і осліпнути. Повністю втрачений зір відновити неможливо.

Всього існують чотири стадії розвитку катаракти:

1. початкова – зір достатньо гострий, але контури предметів розпливаються, зображення ледь відчутно втрачають контрастність. Інколи будь-які симптоми відсутні;

2. незріла – знижується гострота зору і контрастність зображень, з’являються відблиски, короткочасний ефект туману або запітнілого скла, який згодом зникає, не погіршується сутінковий зір. Зміни не критичні, але відчутні;

3. зріла – людина не може розрізняти навколишні предмети та об’єкти, бачить їх у вигляді неяскравих плям. На цій стадії кришталик збільшується в розмірі, порушуючи анатомічну будову ока. Через це підвищується внутрішньоочний тиск і погіршується відтік внутрішньоочної рідини, що сприяє розвитку глаукоми;

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

4. перезріла – остання стадія хвороби, коли волокна кришталика розпадаються, кірковий шар кришталика розріджується і людина незворотно сліпне.

Раніше вважалося, що оперувати катаракту потрібно на зрілій стадії, тобто на третій. Але насправді потреби в цьому немає. Змінювати природний кришталик на штучний можна вже на першій, початковій стадії розвитку.

Отже, другий крок після діагностування катаракти – обрати день операції, не передумати в день ії проведення та дотримуватися післяопераційних рекомендацій офтальмолога.

Третє загальне правило для всіх – щороку та в разі найменших тимчасових змін зору звертатися до лікаря. Бо чим скоріше ви почнете лікування, тим вищі шанси зберегти зір і високу якість життя. А також не забувайте користуватися сонцезахисними окулярами з найвищим ступенем захист від ультрафіолету – 400 нм, збалансовано харчуватися та слідкувати за роботою ендокринної системи, оскільки нерідко розвиток катаракти провокується цукровим діабетом.