Вчені відкрили фермент, який зможе переробляти пластикові пляшки за кілька годин

Це робить ПЕТ-пластик підходящим для повторного виготовлення упаковки

Материалы не попавшие на сайт мы выложили в нашем Telegram-канале. Перейди и подпишись!

Вчені винайшли мутантний бактеріальний фермент, який розщеплює пластикові пляшки ПЕТ для повторного використання протягом кількох годин, передає The Guardians. Стаття була опублікована в журналі Nature.

Фермент, спочатку виявлений в купі листяного компосту, перетворює пластикові пляшки на субстанцію, яка годиться для виготовлення високоякісних нових пляшок. Існуючі технології переробки ПЕТ зазвичай дозволяють отримати пластик, який підходить тільки для виробництва одягу і килимів.

Винахідники – французькі вчені на чолі з Валері Турньє з Університету Тулузи.

Компанія Carbios, яка стоїть за цим науковим проривом, заявила, що вона планує запустити переробку в промислових масштабах протягом п’яти років. Вона співпрацює з великими компаніями, включаючи Pepsi і L’Oréal, для прискорення розвитку.

Незалежні експерти назвали новий фермент великим досягненням.

Отриманий пластик за властивостями не поступається тому, що виготовляється  з нафтопродуктів, і може використовуватися знову для виготовлення пластикової упаковки, що дозволить досягти замкнутого виробничого циклу.

Щороку в світі виробляється близько 350 млн тонн пластику, і близько 200 млн тонн практично відразу ж стають твердими побутовими відходами, тому що використовуються протягом короткого проміжку часу і надалі не піддаються переробці. Одна п’ята світового пластику припадає на поліетилентерефталат (ПЕТ) – цей матеріал використовують для виготовлення текстилю та упаковки, переважно пластикових пляшок для води і газованих напоїв.

ПЕТ є складним поліефіром і погано піддається гідролізу через високий вміст ароматичних фрагментів терефталату. Найпоширеніший спосіб його переробки – термомеханічний. На жаль, він призводить до втрати механічних властивостей, і якість матеріалу на виході виходить набагато нижчою, ніж на початку.

В ході дослідження вчені обробляли комерційний аморфний ПЕТ різними ферментами: гідролазами грунтової бактерії Thermobifida fusca; кутіназою патогенного гриба Fusarium solani pisi; і в тому числі кутіназою LCC, отриманою з листового компосту. Вчені виявили, що LCC в 33 рази ефективніший за інші ферменти і демонструє найвищу термостабільність.

Також читайте

Франція створює фонд у 20 млрд євро для допомогти великим місцевим компаніям10 квітня 2020, 12:00

Louis Vuitton передасть лікарням Франції 261 апарат ШВЛ10 квітня 2020, 10:55

Французька економіка продемонструвала найбільше падіння з часів Другої світової 8 квітня 2020, 14:10

Источник: Mind

Только что написал(а)
смотреть
пишет
Обсудить
Поделиться
author
пишет сообщение